Bu Blogda Ara

28.11.2007

Sorun Para Kazanmak mı, yoksa Para harcamak mı!

Zamanın birinde zengin bir babanın para harmaktan başka bir işi olmayan bir oğlu varmış (şu zamanda zengin züppe olarak tanımlanıyor). Bu çoçuk o kadar çok para harcarmış ki, o eğlence benim bu eğlence senin gününü gün edermiş.
Maddi durumu kötüleşen babanın eh tabi gidişe, bir dur demesi gerekiyor. Oğlunu karşısına alıp :
"Oğlum senden hayatım boyunca bir şey istemedim, ama bugünden itibaren senden bana hergün "1 altın para" getirmeni istiyorum" demiş.
Çocukta hay hay baba yeter ki sen bunu iste diyor ve hergün babasına gerek annesinden gerekse arkadaşlarından borçlanarak, 1 altın getiriyor. Babası da bu altını alıp çocuğunun gözü önünde denize atıyor. Tabi çocuğun umurunda değil hatta gülüp geçiyormuş "ibzim peder de kafayı yedi" diye.
Gel zaman git zaman, bu bir süre devam ediyor. Taki ne çocuğun annesinde altın, ne de arkadaşlarından borç alacak yüz kalana kadar. Düşünüyor çocuk "bir iş yapayım bu parayı mutlaka babama vereyim, ama ben ne iş yapabilirim ki? " Neyseki pazara gidip hammallık yapmaya karar veriyor.
Tüm gün sırtında 1 altın kazanacak kadar yük taşıyor ve parayı babasına ulaştırıyor. Babası, o bir altını alıp çocuğun şışkın bakışları arasında denize atıyor.
Ertesi gün de bu tekrar ediyor, hammallıktan canı cıkmış olan cocuk acıklı bakışlarıyla altınının babası tarafından denize atılışını izler ...
1 hafta bu böyle devam eder... Ve sonun tam çocuğun kazandığı altını denize ataken çocuk babasının kolundan tutar

"Baba,çıldırdın mı Sen ne yaptığını zannediyorsun" şeklinde zerzenişte bununur ve babasının altını atmasını engeller.

Babası da cevap verir "bugune kadar senin bana yaptığını".

Buradaki hikayeden çok farklı şeyler çıkartabilirsiniz. Bu sizin olaya bakış açısı ve algılamanızla ilgili olarak değişecektir.
Ama bana göre asıl burada önemli olan, çocuğun o altına değil de emeğine sahip çıkmasıdır. Sizin Düşünce biçiminiz ne tür düşünceye sahip olduğunu, davranışlarınızı etkiler ve bu da herşeyinizi mesela parasal konularda ki kararlarınızı etkiler.

Eğer siz de düşüncelerinize bir düzen getirmezseniz, bir hakimiyet kuramazsanız denize parayı atan baba misali, kazandıklarınızı da denize amaçsızca atmış olursunuz.

Peki nasıl ben böyle biriyim yoksa değil miyim diye düşünüyorsanız. Aşağıdaki sorumu cevaplayın.

Eğer çalıştığınız işte başarınızdan dolayı size 3 maaş prim verilseydi bu parayla ne yapardınız?

a-Hemen alış veriş merkezine gidip o çok istediğim şeyi alırdım (cep telefonu,araba,kıyafet vb)

b-Hemen arkadaşlara ya da sevdiğim birine yemek ısmarlardım.

c-Bankaya vadeli mevduat hesabı acar Paramı biriktirirdim.

d-Bankadan yatırım türlerini öğrenir Borsa veya fon alırdım ya da başka bir girişimcinin işine ortaklık yapardım.

Buradaki cevabınız parayla ilgili olarak sizin nasıl bir düşünce yapısına sahip olduğunuzu gösterir.



------------------------------------------------------------------------------------
Arkadaşlar, bu yazının devamını okumak için aşağıdaki link tıklayın ve "param biriksin" Workshop Serisine ücretsiz üye olun, size her ay bedava e-dergi gelsin. Param biriksin Workshop e-dergisi ücretsiz oup sizlere kişisel finans konusunda stratejiler, çözümler,metodlar ve daha önemlisi basit uygulamalar sunmaktadır.
Link: http://www.parasalsorunlar.com/abone/