Bu Blogda Ara

2.02.2009

Zenginliğe götüren 4. Prensip : Zenginler Hesaplanmış Risk Alır

Milyonerler Hesaplanmış Risk Alır... yani öngörülmüş riskler uygulamaya geçirilirler.
Konuyu biraz daha açarsak, kendinizi bir sigorta şirketi olarak düşünün. Ve bir şirketi sigortalıyacaksınız. Neyi hesaplardınız?
Evet doğru bildiniz, hasarın oluşma olasılığını. Eğer bu olasılık yüksekse o şirketi ya sigortalamazdınız ya da sigorta pirimini yüksek tutardınız veya riski indirmek için sigorta kapsamı değiştirirdiniz. Ama asla sizi yüksek olasılıkla zarara sokacak bir sigortalamayı yapmazdınız.
Zaten burada kastedilende budur. Yani size 3 soru sorarak riskin durumunu görmeniz sağlanır:
Ben bu riski aldığımda, başıma gelebilecek en iyi şey nedir? (maximum kazanç)
Ben bu riski aldığımda, başıma gelebilecek en kötü şey nedir? (maximum zarar)
Ben bu riski aldığımda olması olası şey nedir?
Siz bu soruları kendinize sorduğunuzda MAximum kar, maksimum zarar ve olası gelişmeyi görebilirsiniz. ancak bu risk değrlerndirmesini 3 ncü şahıslara özellikle de uzmanlara göstermeniz de fayda var. Çünkü Değişik bakış açıkları ve fikirler kaçırdıklarınızı, bilmediklerini yakalamanızda önemli bir rol oynayabilir.
Özellikle bizimki elalem neder toplumlarda Risk almak daha zordur, nedenleri ise başarısızlık korkusu, kaybetme korkusu, rededilme korkusu vb.. Bu tür olumsuzluklarla baş etmenin en güzel yolu o konuda bilgi edinmektir. Ve tabiki bu bilgi rakkamlara indirilmiş olmalıdır. Yani hesaplanabilir olmalıdır.
Yani ölçemediğinizi kontrol de edemezsiniz. Bu nedenle Risk ölçülebilmelidir. Aldınız Riskin ne kazandırcağını ne kaybettireceğini normal getirisinin ne olacağını bilmek sizin işiniz. Bunları yapmadan yani Hesaplanmış Riski almadan istediğinizi de alamazsınız.
Dedikleri gibi "En büyük Risk, Risk almamaktır".

---------------------------------------
Not: Arkadaşlar bu yazılar sadece araştırmalar ve makalelerden oluşturulmuştur. Bu yazıyı yazan kişi veya kişiler, kesinlikle Yardım Kuruluşu üyesi ya da iş yeri sahibi kişiler değiller. Lütfen iş bulma talebi, maddi yardım talebinde bulunmayın zira bu konuda yardım edemiyoruz, maillere cevap veremiyoruz. Özürdileriz..