Bu Blogda Ara

18.04.2010

Değer Katmak

Değerli arkadaşlar,
aldığım değerli yorumlara göre yazılarımı tekrar düzenleyeceğim. Yazılarımı okuduktan sonra bana geri bildirimde bulunan, ilerlememde yardımcı olan tüm değerli okuyuculara teşekkürlerimi sunarım.

Bugün kısaca bahsetmek istediğim konu aslında bir kitaptan alıntı. Size kısaca bahsedeceğim. Ve bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. kitabın adı "büyük düşünmenin büyüsü". sistem yayıncılık tarafından basılmış. Yazarı Dr.David Schwartz.

Kitapta değer katmak diye bir bölüm var. Aslında bir çoklarımız şahit olmuştur veya duymuştur. Ticareti yahudilerden öğrenmek gerekir diye. Ben yüzde yüz katılıyorum. Gerçi ticaretin ırkı, ten rengi vs olmaz.

Ancak ticarette geçerli bazı güzel özelliklerin Musevi dini toplumuna mensup olan vatandaşlarımızda yoğunlaşmış olması, sadece bir tesadüf değildir. nesilden nesile geliştirerek aktarmış olmaları bu özellikleriyle adeta marka olmaları kanımca güzel bir model olmalarını sağlıyor.

Peki nedir bunlar dersek, dürüstlük, işine verdikleri önem ve disiplin dışında, değeri görebilme yetenekleri.

yazar kitabında değeri görmek o anki alışverişe odaklanmak olarak görmüyor. O alışverişin taşıdığı potansiyele ve gelecekteki olası getirilerine odaklanıyor.

misal olarak ta gayrimenkul sektörü dediğimiz, emlakçılık sektöründen başarılı bir emlakçının ucuza aldığı bir arsayı nasıl daha değerli bir şekilde satabildiğini örnek gösteriyor. Zira emlakçı çok ucuz olan, şehir merkezinden uzak bir arsayı satarken yarattığı vizyon sayesinde arsanın nerelerde nasıl kullanılabilceği üzerinde düşünerek bu düşünceleriyle müşterisine arsayı satmasını anlatıyor.
emlakçı arsayı yukarıda saydığım özellikleri ile değilde, ileride bir çiftlik bir dinlenme tesisi vs olarak kullanılabilceğine işaret ederek müşterilerine pazarlıyor.

Ve yazar son olarak "değer katma pratiği" diye birşeyden bahsediyor. yani nasıl değer katabileceğinizi öğrenmenizi sağlayacak uygulamalar:

  1. Nesnelere değer katmayı deneyin. Bunun üzerine fikirler geliştirin (emlakçının yaptığı gibi, boş ve şehirden uzak bir arsayı değil, nasıl kullanılabilceğini bildiği bir arsayı satmaya çalışıyor)
  2. insanlara değer katmayı deneyin. Bunu da yardımcılarıma nasıl değer katabilirim? onları nasıl daha değerli yapabilirim ? Nasıl daha verimli ve etkin çalışmalarını sağlayabilirim? gibi düşünerek yapın diyor.
  3. Kendinize değer katmayı deneyin. Kendinizele röportaj yapar gibi şunu sorun "Bugün kendimi daha değerli kılmak için ne yapabilirim? kendinizi olduğunuz gibi görmeyin, ne olabileceğinizi hayalinizde canlandırın.
Bu kitabı hararetle öneririm. Başarıya dair birşeyin nasıl yapılacağını ve geçmiş tecrübeleri paylaşan bu kitaplar hayatta bir fark yaratmanızı sağlayabilir. Hani hep merak ederiz ya ya bu adamlar nasıl başarmışlar diye. Eğer nedenini bulamazsak sonrada çamur atarız, "çevresi vardır", "torpildir", "çalmıştır", vs. Bence bu tür kitapları okuduğunuzda aslında ilk halletmemiz gereken meselenin kendi düşüncelerimizi, gözden geçirmek olduğunu göreceksiniz.

saygılar