Haberlerde sık sık karşılaşmamıza rağmen balık hafızalı olduğumuzdan mıdır nedir, hala benzer haberleri görünce şaşırmamak elde değil. Bu birazda fazla pratik millet olduğumuzdan ileri geliyor olabilir bir toplum bilimci sosyolog vs değilim ancak sonuçlara baktığımda temelde yatan problemin bu olabileceğine kanaat getirdim.
Açıklamam gerekirse, geçmiş zamanlarda olan bir "TİTAN MAĞDURLARI" ve benzer olaylar şimdilerde biraz şekil değiştirip yine ortaya çıkıyor ve insanlarımız bunlara kanıyorlar.
Lütfen rica ediyorum, yatırıp yapmadan önce mutlaka ve mutlaka yeterli miktarda, güvenilir kişilerden, kurumlardan araştırma yapın. Araştırmanın temeli mutlaka sayılara ve mantıklı sorulara dayanmalıdır. Bu işte duygular ikinci hatta en sonlarda olmalıdır.
- Öncelikle her bir yatırım aracının, türünün mutlaka ve mutlaka riski vardır. Riskleri nelerdir bunu tanımlayın. Bilmiyorsanız tanımlatın. İnternetten araştırın. Asla içeriğini bilmediğiniz, anlamadığınız işlere, sahalara asla yatırım yapmayın. Bu amaçla borçlanmayın. Eşinizi dostunuzu da bilmediğiniz işlere bulaştırmayın.
- Bir yatırım türü kulağa çok hoş gelebilir. Çok cazip gelebilir. Zaten bu tür yatırımlara insanları çekenler "yatırımcı adayının" zafiyetlerinin farkındadır. Bunlara göre strateji ve taktikler izlerler. Hatta önceleri, biraz ağzınıza bal çalarlar ki aradaki güven bariyerini aşabilsinler. Şüpheci olun son dakikaya kadar bile şüphe edin. Bu sizin en doğal hakkınız. Size iyi davranılarak veyahut burnundan kıl aldırmayan snob tipi oynayarak, show yaparak bilinç altınızdaki uyarıcıları kapatmak isterler.
- Yatırım derken bu borsa olabilir, iş ortaklığı olabilir, franchise dedikleri imtiyazlar olabilir. Mutlaka ve mutlaka hesaplara rakamlara dayandırıldığına bu rakkamlarla oynanmadığına çarpıtılmadığı na dikkat edin. Anlamıyorsanız anlayan maliyeci, hesap uzmanı gibi bu işlerin uzmanlarına danışın. Danıştığınız kişilerin bu işlerden anlayan ancak yatırım yapacağınız kişilerle herhangi bir alakası olmamasına özen gösterin.
- Yatırım yaparken bütçenizi aşmayın. Önceden hesaplanmış dayanma limitinizi bilin ve gerçekçi olun. Bir yatırım zarar ediyorsa (kriz vs nedenlerle) biran önce zarardan dönmeye bakın. TÜm paranızın batmasından sa bu daha iyidir. Olabilir, ileride çok kar yapar yanılmışsınızdır ancak üzülmeyin, yatırım bir strateji ve planlamadır. Bilinçli olmaktır.Kendinizi nasıl garantiye aldığınızı bilin. Sözleşme imzalarken mutlaka alanında uzman avukata danışın. Boş mukavele imzalamayın, sözleşmede sonradan doldurulabilir alanlar bırakmayın.
- Yatırım bir psikolojidir. Kendinizi tanımalısınız. Yaptığınız yatırıma sanki çocuğunuzmuş gibi davranmayın. Kendinizi kaptırmayın, ne zaman çıkmanız gerektiğini ve zaman dahil olmanız gerektiğinizi planlayın. Psikolojik olarak zayıf yönlerinizi bilmeniz hem kullanılmanızı engeller hem de yatırım kararlarında rakamlara ve hesaplara önem vermenizi sağlar.
- Bu arada defalarca belirttim. Matematik dehası olmanıza gerek yok. Basit bile olsa zaten hiç anlamam ben matematikten diyorsanız kazandığınızı veya kaybettiğinizi nereden bileceksiniz? Hiç girmeyin bu işlere.
- Geleceği hiç kimse bilemez. Hiç kimse. Bu yaratılanlara verilmiş bir özellik değildir. Ancak sadece tahmin edersiniz, varsayım yaparsınız hepsi bu. O halde, bakmanız gereken şeyler bu tahminlerin yüksek çıkma ihtimali olabilir.Bu da ancak hesapla kitapla mümkündür.
- iştahınızın kabartılmasına, sanki çok büyük bir fırsat kaçırıyormuşsunuz hissine kaptırılmanıza izin vermeyin. Bu bir taktiktir. internet ortamlarında çok sık kullanılır. İnternet ortamı, takip edilmesi çok zor bir ortam olduğu için, kolay kolay bu şahıslar tespit edilemez. Suç işlenmeden bulunmaları çok zor hatta imkansızdır. Bu nedenle, asla kredi kartı bilgilerinizi, banka bilgilerinizi internet ortamında paylaşmayın. Kişisel bilgilerinizi, hobilerinizi, alışkanlıklarınızı ve kısacası sizi ortaya çıkarak tahmin edilbilir kılacak bilgilerinizi (doğum tarihi, telefon no, sevdiğiniz futbol klubu,sporcular,tarihi olaylar,ünlü kişiler) asla paylaşmayın. Paylaştığınız ortamlarda bu bilgilere erişimi kısıtlayın (Facebook gibi). Zira bu sayede şifrelerinizi çalabilirler (özellikle tanımadığınız kişileri listenize ekleyerek).
En ilginç örnek son zamanlarda yaşanan Q-NET olayıdır, dava ne oldu bilmiyorum ancak (Q-NET haberi) linkten görebilirsiniz.
Diğer bir örnekse ponzi oyunudur (detay için tıklayın ponzi oyunu). Yani üyelerin, üye getirerek para kazanmaları tarzı ancak bu piramitte en üste olanlar kazanırken diğer kademelerde kilerin de para kazanmaları için sisteme dünya nüfusundan daha fazla sayıda insanın üye olması gerekmesi sistemin çöküşüne neden olmuştur.
Buna Üyenlerin ürün satmaları ve yeni üye bulmaları şeklinde türleri de vardır, bu ürünler genelde satılması zor alanın elinde kalacak türde ürünler olmaktadır. Tabi burada bazı networking marketing tarzı iş yapan şirketleri tenzih ediyorum açıklamak gerekirse. iyi örnek olarak Avon, kötü örnekse Q-net (Ques net, Gold net) olabilir.
Canınızı sıktıysam üzgünüm. Sizi tedirgin etmiş olabilir. Ancak, doğruluğu yüksek, güvenilir stratejiler (hesaplama, planlama, doğru kişiye danışmaya dayalı) hem kazanmanızı hem de kendinizi güvence altına almanızı sağlar.
Yani bağlarsak, bedava peynir fare kapanında olur.
saygılarımla
Not: Yakın zamanda finansbul.net web sayfamızı açacağız (kimseye para falan bulduğumuz yok :) sadece adı öyle. Kimseden Para falanda istenmeyecek. Amaç bir iş modeli yaratmak. Ve bu iş modelinde katkıları olanlara hisse vermek. Fikirlerinizi mail :fikir@finansbul.net 'e atabilirsiniz, twitterdan (twitter adım: lacosteturk) da gönderebilirsiniz.
-----------------------------------------size süprizimiz var !!!---------------
iş dünyası ile ilgili harika bir eğitim videosu, eğlenceli ve öğreticidir şiddetle tavsiye edilir. Aşağıda linki ekledik.
Hotfildan nasıl dosya indireceğini Bilmeyenler için, Hotfile dan Eğitim videosunu nasıl indereceğinizi anlatan kısa videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz çok kolay (Hotfile'dan Nasıl Dosya indirilir tıkla!!).
Eğitim Videosunu indirmek için linki tıklayın.
geri bildirimlerinizi bekliyorum