Bu Blogda Ara

16.12.2007

Borç yiğidin Kamçısı mı yoksa mazoşitmiyiz?

Hadi Gerçekten borç yiğidin kamçısı mı değil mi görelim. Ülkemizde ne yazık ki insanlarımız borçlanma nedir, ne gibi koşullarda yapılır ve nasıl borçlanlanma yapılmalı konularında çok eksik bilgilere ve yanlış algılamalara sahip.

Şunu belirtmeliyim ki bankalardan ya da şahıslardan kredi alarak borçlandığınızda asla bu borçlanmayı keyfi nedenlerle yapmayın. Asla zevkler için borç alınmaz. Altını çiziyorum asla.

Borçlanma, geri getirisi olacak hizmet,mal ya da yatırım araçları için yapılmalıdır. Açıklamak gerekirse asla tatile çıkmak için, kendinize kıyafet almak için, kumar oynamak için, lüks yerlerde yemek ziyafetleri, turlar için borç alınmaz.

Borçlandığınız zaman bunun mutlaka getirisi olmalıdır. ve bu getirinin riski önceden hesaplanmış olmalıdır.

Riski, önceden tahmin edilmiş öngörülmüş tehlikelere karşı önlem alarak yatırım yapmak olarak anlayabilirsiniz.

Öncelikle Borçlanmanın kırbaç etkisini görmek için kendimize şöyle bir göz atmamız gerekiyor.

Nasıl mı?

Şimdi öncelikle yapmanız gereken kendi koşullarımıza bakmak, bunun içinde dünya olimpiyat matematik şampiyonu olmanıza gerek yok. Yani yapacağımız şey elimizde neler olduğudur.

Eğer matematikte 4 işlemi biliyorsanız ya da hesap makinanız varsa (bilgisayarlarda da var) bu işlemi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Finansal hesaplarda insanları aslında korkutan sadece teknik ifadelerdir, bu teknik ifadeleri kullanmadan şöyle bir hesap yapmanız gerekiyor.

Mesela bankadan kredi aldığınız (12 aylık geri ödemeli olsun), ve her ay 1000 YTL veriyorsunuz diye düşünelim. Maaşınızın dışında başka bir geliriniz olmadan toplam gelirinizin 2 000 YTL olduğunu varsayalım.

1 yıl için 12 000 YTLborcunuz..
1 yıl için 24 000 YTL geliriniz var demektir.

12 000 YTL 'yi 24 000 YTL'ye bölün ve 100 le çarpın. Bu oran sizin Borç Tehlike Oranınızdır (BTO).

BTO= Borçlarınız/Gelirleriniz*100
Eğer bu BTO %25 ten küçük ise iyi durumdasınız demektir ve bu oran 0 (sıfıra)ne kadar yakınsa o kadar iyisinizdir demektir.

Eğer bu oran %25-%43 arasında ise durumunuz orta halli ama risk taşıyorsunuz demektie. Ama bu oran %50 den büyük ise Tehlike çanları çalıyor demektir.

Şimdi burada anlattıklarıma göre eğer bu BTO oranını düşürmek istiyorsanız yapmanız gereken ler size Param biriksin Workshop eğitimleri ile anlatılacaktır. Eğitimlerimize üyelik ücretsiz olup Amerika da denenmiş metodlar mevcut ülke koşullarına ve kültürüne göre aktarılmaktadır.

Hemen ücretsiz üye olun,

Üyelik için Tıklayın